Οδηγίες
Οδηγίες για ακίνητη προσθετική αποκατάσταση επί εμφυτευμάτων (γέφυρα, στεφάνη)
- Η προσθετική εργασία που πραγματοποιείται στο στόμα σας (ακίνητη γέφυρα πορσελάνης επί δοντιών ή επί εμφυτευμάτων, στεφάνη, ολική επιεμφυτευματική οδοντοστοιχία) αντικαθιστά κάποια φυσικά σας δόντια που λείπουν. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της είναι βιοσυμβατά και δεν αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
- Με το χειρουργικό στάδιο έχουμε επιτύχει να τοποθετήσουμε τα στηρίγματα στο οστό της γνάθου. Τώρα ήρθε η στιγμή της αποκατάστασης με τα τεχνητά δόντια.
- Η προσθετική αποκατάσταση που μπορεί κάποιος να έχει, μετά από τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι είτε κοχλιωτή, είτε συγκολλούμενη κατασκευή. Προτιμάμε τις κοχλιωτές αποκαταστάσεις προκειμένου να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτές και στα εμφυτεύματα στο μέλλον.
- Πάνω στο εμφύτευμα βιδώνεται ένα εξάρτημα από τιτάνιο, το οποίο ονομάζεται στήριγμα (abutment). Πάνω στο στήριγμα κατασκευάζεται, με συμβατικό τρόπο, το τεχνητό μας δόντι (συνήθως από πορσελάνη).
- Οποιαδήποτε προσθετική κατασκευή χρειάζεται τον κατάλληλο χρόνο εξοικείωσης των ασθενών. Ειδικά όσον αφορά τη σύγκλειση, η οποία δεν μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα της τοποθέτησης. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται να γίνει έλεγχος μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Επισήμανση:
Για τους ασθενείς εκτός Αθήνας, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε την εργασία σε διάστημα μικρότερο από το κανονικό. Έτσι, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τους απαραίτητους ελέγχους και να διορθώσουμε κάποια πιθανά προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε για μια συνεργασία ασθενή και ιατρού, μέσα σε μία εβδομάδα από την τοποθέτηση της κατασκευής. Ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον υπεύθυνο ιατρό, στον τόπο διαμονής του, για έλεγχο και επίλυση τυχόν προβλημάτων.
Με την πάροδο του χρόνου, η προσθετική εργασία μπορεί να παρουσιάσει φθορές ή προβλήματα. Αυτά πιθανόν να προκληθούν τόσο λόγω της χρήσης, όσο και λόγω αλλαγών των στοματικών συνθηκών, όπως η αλλαγή της σύγκλεισης, η απώλεια δοντιών και οι φλεγμονές.
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι:
- Ξεβίδωμα της βίδας του εμφυτεύματος (ειδικά στους ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους). Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα νιώθει μια μικρή κινητικότητα της κατασκευής (στεφάνης ή γέφυρας).
- Σε κάποιες περιπτώσεις η ρητίνη (σφράγισμα) που καλύπτει την τρύπα της βίδας (σε μία κοχλιωμένη κατασκευή) μπορεί να φύγει, λόγω μάσησης ή έντονης σύγκλεισης.
- Τα εμφυτεύματα μπορούν να προκαλέσουν και αυτά βλάβες στα ούλα, όπως ακριβώς και τα δόντια μας. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται περιεμφυτευματίτιδα. Πρόκειται για μια αρκετά διαφορετική κατάσταση από την περιοδοντίτιδα. Η κακή στοματική υγιεινή είναι η αιτία της βλάβης αυτής.
Οδηγίες συντήρησης προσθετικών κατασκευών επί εμφυτευμάτων
Τα ευμφυτεύματά μας μπορεί να μην «χαλάνε» ποτέ από τερηδόνα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πλέον κομμάτι του οργανισμού μας και χρειάζονται τη φροντίδα μας. Η κατάσταση της γενικής ή τοπικής μας υγείας επηρεάζει τα φυσικά μας δόντια όπως και τα εμφυτεύματα.
Επειδή η οδοντιατρική αποκατάσταση κοστίζει, τόσο σε κόπο όσο και σε χρόνο και χρήμα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πως η σωστή συντήρηση μπορεί να δώσει στα εμφυτεύματα μεγάλη διάρκεια ζωής και απρόσκοπτη λειτουργία.
Για τους παραπάνω λόγους πρέπει:
- Με την εμφάνιση οποιουδήποτε προβλήματος, να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο ιατρό για την επίλυσή του.
- Το καθημερινό βούρτσισμα να γίνεται επιμελώς δύο φορές την ημέρα. Επίσης, ο καθημερινός καθαρισμός ανάμεσα στα εμφυτεύματα, με μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα, είναι αρκετός για να διατηρήσει την υγεία των περιεμφυτεματικών ιστών.
- Να γίνεται χρήση αντιβακτηριδιακών στοματικών διαλυμάτων και γέλης, σύμφωνα με τις συστάσεις του οδοντιάτρου σας.
- Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας, κάθε 6-8 μήνες, για τον καθαρισμό και τον έλεγχο της κατασκευής.
- Να πραγματοποιείτε συχνούς επανελέγχους, που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ανεπιθύμητων φαινομένων.