210 771 3504
Περιοδοντολογία
Περιοδοντολογία είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και αφορά με την πρόληψη και την θεραπεία των περιοδοντικών και περιεμφυτευματικών νοσημάτων.

Περιοδοντολογία

Καθαρισμός δοντιών

Περιοδοντολογία

Περιοδοντολογία είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και ασχολείται με την πρόληψη και την θεραπεία των περιοδοντικών και περιεμφυτευματικών νοσημάτων.

Περιοδοντικά νοσήματα και πρόληψη


Περιοδοντικά νοσήματα είναι τα νοσήματα που αφορούν τους ιστούς γύρω από τα δόντια (κόκκαλο, ούλα και περιρρίζιο) ενώ περιεμφυτευματικά νοσήματα είναι αυτά που αφορούν στους ιστούς γύρω από τα εμφυτεύματα (κόκκαλο, ούλα). Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων. Κυριότερη και πιο συνήθης αιτία των παθήσεων αυτών είναι η συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ωφέλιμη για όλους, στα πλαίσια της διατήρησης της καλής στοματικής υγείας. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι παθήσεις των ούλων είναι ύπουλες, καθώς λόγω της χρόνιας φύσης τους δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, όπως πόνο και οίδημα. Έτσι τις περισσότερες φορές η διάγνωσή τους είναι τυχαία και γίνεται κατά την προσέλευση του ασθενή στο ιατρείο για κάποιον άλλο λόγο. Επίσης το κάπνισμα, που είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας, συντελεί στην απόκρυψη συμπτωμάτων όπως η αιμορραγία των ούλων, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει κάποιον σε αναζήτηση θεραπείας. Ταυτόχρονα, η χρήση καπνού είναι ένας από τους κύριους επιβαρυντικούς παράγοντες της νόσου.

Ένας απλός καθαρισμός δοντιών μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε πολύ σοβαρές και επικίνδυνες, για τη στοματική μας υγεία, ασθένειες. Αρκεί ένας οδοντιατρικός καθαρισμός, από εξειδικευμένο γιατρό, κάθε 6 μήνες για να προλάβουμε την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Πιο συγκεκριμένα, στο ραντεβού για τον καθαρισμό ο oδοντίατρος εξετάζει προσεκτικά τη στοματική κοιλότητα, τους περιοδοντικούς και περιεμφυτευματικούς ιστούς, ελέγχει και αξιολογεί την υγεία τους αλλά και τις αντικειμενικές ανάγκες του κάθε ασθενή και καταρτίζει πρόγνωση και σχέδιο θεραπείας. Με βάση την πρόγνωση και το σχέδιο θεραπείας των περιοδοντικών ιστών, οργανώνεται και συντονίζεται η περαιτέρω θεραπεία αποκατάστασης στη στοματική κοιλότητα και όποιες άλλες αναγκαίες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχει ενδεδειγμένη ηλικία στην οποία κάποιος προτείνεται να επισκεφθεί τον οδοντίατρο για έναν έλεγχο, καθώς τα περιοδοντικά νοσήματα είναι κατά βάση χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως ξεκινούν σε σχετικά νεαρή ηλικία και λόγω αμέλειας ή ανεπαρκούς θεραπείας εξελίσσονται σε σοβαρότερες και γενικευμένες νόσους που περιπλέκονται θεραπευτικά. Για μια ακόμη φορά θα συμφωνήσουμε ότι το «προλαμβάνειν» είναι καλύτερο του «θεραπεύειν».

Καθαρισμός δοντιών


Ο καθαρισμός (αποτρύγωση) δοντιών πρέπει να γίνεται σε εξαμηνιαία βάση. Ο καθαρισμός γίνεται με σύστημα υπέρηχων και ξέστρο χειρός για:

 • Αφαίρεση οδοντικής πέτρας, χρωστικών ουσιών και κηλίδων
 • Στίλβωση και απομάκρυνση με ειδικά βουρτσάκια και πάστα στίλβωσης όλων των χρωστικών της εξωτερικής επιφάνειας της αδαμαντίνης

Ωστόσο, όσο περισσότερο αφεθεί η πέτρα στα δόντια τόσο πιο υψηλός είναι ο κίνδυνος πρόκλησης ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας εξαιτίας της ανάπτυξης βακτηρίων. Στην ίδια συνεδρία γίνεται και επίδειξη στοματικής υγιεινής καθώς και οδοντοστοματολογικός έλεγχος.

Ουλίτιδα


Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, δηλαδή των μαλακών ιστών που περιβάλλουν τα δόντια.

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι:

 • Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα και κατά τη χρήση οδοντικού νήματος
 • Κόκκινα, ερεθισμένα ή πρησμένα ούλα
 • Δυσάρεστη αναπνοή

Η εμφάνιση πόνου είναι πολύ σπάνιο σύμπτωμα στις παθήσεις των ούλων και αυτό εξηγεί, σε ένα βαθμό, γιατί πολλοί ασθενείς δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στο πρόβλημα. Πολλοί επίσης αγνοούν τα συμπτώματα της ουλίτιδας θεωρώντας εσφαλμένα ότι κάποια από αυτά, όπως το πρήξιμο ή το μάτωμα των ούλων, είναι φυσιολογικά.

Αν η περιοδοντική νόσος αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια μπορεί εύκολα να θεραπευθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα ουλίτιδας.

Περιοδοντίτιδα


Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα  είναι οι δύο κύριες μορφές παθήσεων των ούλων. Η περιοδοντίτιδα είναι πάθηση των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, όπου η βλάβη είναι επιφανειακή, στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή εκτείνεται βαθύτερα. Τα ούλα υποχωρούν και χάνεται οστό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αστάθεια των δοντιών και αργότερα την απώλειά τους. Χωρίς την έγκαιρη και σωστή θεραπεία τους, τα δόντια θα χάσουν τη στήριξή τους και είτε θα πέσουν είτε θα χρειαστεί η εξαγωγή τους από τον οδοντίατρο.

Κίνδυνοι για την υγεία από τις παθήσεις των ούλων


Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οδοντιατρικά προβλήματα, όπως οι παθήσεις των ούλων, μπορεί να ευθύνονται για σοβαρά προβλήματα της γενικής σωματικής υγείας του ατόμου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, οι περιοδοντικές ασθένειες είναι ουσιαστικά μικροβιακές μολύνσεις και όλες οι μολύνσεις πρέπει να αποτελούν αιτία ανησυχίας. Τα μικρόβια που αναπτύσσονται γύρω από τα δόντια μπορεί να εισχωρήσουν στο αίμα και να μεταφερθούν σε άλλα όργανα του σώματος δημιουργώντας νέες μολύνσεις.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι, χωρίς την έγκαιρη περιοδοντική θεραπεία, οι παθήσεις των ούλων:

 • συμβάλλουν στη δημιουργία καρδιακών παθήσεων
 • αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής προσβολής
 • αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε έγκυες γυναίκες
 • αποτελούν σοβαρή απειλή για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως πάσχοντες από διαβήτη, αναπνευστικές ασθένειες, ή οστεοπόρωση

Αν ενδιαφέρεσθε για τη γενική σας υγεία, δεν πρέπει να παραμελείτε την υγεία των ούλων σας. Επισκεφθείτε έναν περιοδοντολόγο ή οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο. Μια απλή θεραπεία ουλίτιδας μπορεί να προλάβει πολύ σημαντικότερα προβλήματα υγείας.

Συμπτώματα περιοδοντικής νόσου


Τα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν την περιοδοντική νόσο είναι:

 • Αιμορραγία των ούλων
 • Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα
 • Ούλα που έχουν υποχωρήσει (υφίζηση ούλων)
 • Κινητικότητα δοντιών (μικρή ή μεγάλη)
 • Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι
 • Μετανάστευση (μετακίνηση) δοντιών
 • Επίμονη δυσοσμία
 • Πύον ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα

Θεραπεία


Συντηρητική θεραπεία περιοδοντίτιδας

Συντηρητική θεραπεία

Με ειδικά εργαλεία απομακρύνεται από τη ρίζα η πέτρα, τα μικρόβια και οι τοξίνες, ανώδυνα με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο, ούτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ούτε μετά.

Συνήθως απαιτούνται 2-3 επισκέψεις. Δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής στον ασθενή (σωστός τρόπος βουρτσίσματος δοντιών, μεσοδόντια βουρτσάκια και ορισμένες φορές στοματικό διάλυμα ή / και gel).

Χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας

Χειρουργική θεραπεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η περιοδοντική νόσος έχει προχωρήσει αρκετά, είναι απαραίτητο μετά τη συντηρητική θεραπεία να ακολουθήσει, σε επιλεγμένα σημεία του στόματος, χειρουργική διευθέτηση.

Η χειρουργική θεραπεία, όταν απαιτείται, πάντοτε ακολουθεί τη συντηρητική. Τα πλεονεκτήματα είναι η αναγέννηση χαμένων περιοδοντικών ιστών (ορισμένες φορές), η μείωση των περιοδοντικών θυλάκων και ο ευκολότερος καθαρισμός του δοντιού από τον ασθενή.

Λεωφ. Κηφισίας 18
Τ.Κ. 115 26
Αμπελόκηποι, Αθήνα
210 771 3504
© Diamond Dental Center
Powered by Advalue